DE OORSPRONG VAN DE LEOPOLDSORDE

Een nationaal bewustzijn – de privé sector spreekt van ondernemingscultuur – steunt op gemeenschappelijke waarden, maar ook op symbolen en tradities.  Het feit hieraan te herinneren is niet helemaal onschuldig in het huidige Belgische klimaat !

De Leopoldsorde, eerste en oudste Belgische orde van verdienste, is één van die symbolen.  De koning is grootmeester van de Orde; de halsketting van de Orde omringt het wapenschild van het Koninkrijk en de verdiensten van onze elite worden door de Orde herkend.

Nochtans kent het grote publiek de Leopoldsorde niet.  De geschiedschrijvers hebben er nooit interesse voor betoond en de Belgische eervolle onderscheidingen lijken nu op streepjescodes doch het optische potlood dat  toelaat deze code te lezen blijkt zoek te zijn !

Eric Tripnaux, een hogere officier van het leger, deed een diepgaand en rijk gedocumenteerd onderzoek en dook in de publieke en privé archieven om te ontdekken hoe en waarom de Leopoldsorde in 1832 is ontstaan.  Het resultaat van zijn onderzoekingen brengt hij in een boek getiteld “De oorsprong van de Leopoldsorde” (www.orderofleopold.be, telefoon ++32-(0)2-537.91.46 van 08 tot 16u00 of info@orderofleopold.be).

De teksten zijn van historisch belang en werden in het Nederlands en in het Frans opgesteld met bovendien syntheses in het Engels en in het Duits.  De lay-out werd door de diensten van de Belgische Defensie verzorgd.  Dit boek van 258 bladzijden formaat A4 met een zestigtal illustraties werd gedrukt door Claes Printing, Sint-Pieters-Leeuw.

Dit boek, kan besteld worden door storting van 15 € plus verpakking en portkosten (5 € voor België, 14 € voor Europa en 21 € voor de rest van de wereld) op bankrekening 210-0963410-58 van de Vereniging van de Leopoldsorde. (IBAN : BE-95-2100-9634-1058 en BIC : GEBABEBB).  Niet vergeten te melden “boek”.