Ridderorden en onderscheidingen in Paleis het Loo

De internationale collectie van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden

door Drs. G.P. Sanders

Op 14 september 1954 opende het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden voor de eerste maal de deuren voor het publiek. Het kleine museum bevond zich op de tweede verdieping van het pand Javastraat 50 te Den Haag, waar de Kanselarij der Nederlandse Orden was gehuisvest.
 
Nu, ruim 54 jaar later, maakt het Kanselarijmuseum deel uit van Nationaal Museum Paleis Het Loo te Apeldoorn en behoort de verzameling tot de grootste en meest gevarieerde in zijn soort. De vaste presentatie van het museum, die de gehele bovenverdieping van de Oostvleugel van het paleis beslaat, schetst een beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van orden en onderscheidingen in Nederland én het buitenland. Getoond worden niet alleen fraaie versierselen, marokijnleren etuis, gekalligrafeerde oorkonden en statutenboeken, maar ook kleurrijke ordekostuums, geschilderde en gegraveerde portretten van gedecoreerden en tal van andere objecten die op dit onderwerp betrekking hebben.
 
Om deze bijzondere verzameling onder de aandacht van een breder publiek te brengen, heeft de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden besloten om deze fraai geïllustreerde publicatie het licht te doen zien. Ridderorden en onderscheidingen in Paleis Het Loo. De internationale collectie van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden werd samengesteld door de conservator van het museum, Drs. G.P. Sanders.

Het boek telt 184 pagina's en is volledig in kleur geïllustreerd.

voor de personen die het boek willen bestellen kunnen voor meer informatie terecht op het volgende  e-mail simkno@paleishetloo.nl
De winkelprijs bedraagt 19.50 euro, excl. verzendkosten